Krypgrundstips inför våren

Publicerad

Krypgrundstips

Efter en ovanligt mild och fuktigt vinter är det hög tid att se över hur krypgrunden har klarat vintern.

En krypgrund är en riskkonstruktion, vilket innebär att den ofta drabbas av fukt- och mögelskador. Normalt sett är vintern en period då grunden återhämtar sig efter sommaren och hösten, men just denna vinter har varit mild och fuktig. Chansen till återhämtning har därför varit minimal.

Vi på Penthon har noterat klart mycket högre fuktkvoter och betydligt högre mögelrisk i de hus vi har inspekterat, jämfört med samma årstid föregående år.

Vi tycker  att du bör ta dig tid och ta en titt i grunden för att se hur det ser ut.

Börja på utsidan – gå runt huset och titta till ventilerna. Sitter de öppet och fint? Eller sitter de bakom altaner, buskar och annat? Klipp bort buskar och annat som är i vägen.

Kryp sedan ner i grunden. Glöm inte ficklampan. Börja med att lukta. Luktar det fräscht? En frisk grund luktar lika fräscht som det luktar inuti huset. Luktar det något? Vad är det för lukt? Tänk på att huset har ett undertryck. Det innebär att luften från krypgrunden kommer att röra sig uppåt i huset. Dålig lukt och giftiga gaser letar sig så småningom upp i huset.

Lys sedan med ficklampan utefter blindbotten och titta i släpljuset. Hur ser det ut? Finns det vitt ”damm”? Finns det fläckar?

Om det är masonit i taket är det inte ovanligt att det ser ut såhär:

Dessvärre accelererar tillväxten när mögel väl har fått fäste. Därför pratar man ofta om en så kallad ”mögelexplosion”. Det är viktigt att kontinuerligt se över grunden, annars växer det snabbt till sig och ser ut såhär:

Titta även efter spindelpuppor. Det är små ”vita bollar” som hänger i taket. Just denna typ av spindlar trivs när det är fuktigt och de förökar sig endast i fuktiga utrymmen. Finns det puppor är det generellt för fuktigt.

Det sista jag vill tipsa om är att se över hur fuktskyddet mot marken är. Se till att det ligger åldersbeständig plastfolie om det inte redan gör det. Och se till att plastfolien är ny och att det inte finns några hål.

Om plasten är några år gammal och det inte finns någon fukt under plasten så betyder det med största sannoikhet inte att det är torrt – det betyder med troligtvis att plasten är gammal och inte längre fungerar som det är tänkt.

I bilden kan man se hur den gamla plasten till vänster inte längre kan hålla fukten medan den nya plasten till höger har fullt med vattendroppar under sig.

CLOSE
CLOSE